Jak pomoci Ukrajině? Český startup Donio spojil neziskové organizace a firmy a také připravil přehledný seznam nouzových kontaktů

Praha 24. 2. 2022 – Donio se spojilo s více než 30 největšími neziskovými organizacemi v Čechách a na Slovensku, aby společně dodali efektivní humanitární pomoc postiženým oblastem. Vyzývá i české firmy na pomoc – zapojí se například e-shopy Rohlík nebo Pilulka.

Aby se zbytečně netříštila informovanost o možnostech pomoci, sestavilo Donio přehledný seznam neziskových organizací, které aktuálně pořádají sbírky na pomoc Ukrajině, včetně nouzových kontaktů a doporučení pro Čechy, kteří jsou aktuálně v rizikové oblasti. Donio spustilo v ČR i na Slovensku hromadné výzvy, ze kterých půjde 100 % výtěžku na pomoc Ukrajině.

Česká výzva #ZaUkrajinu vznikla dnes ráno, kdy se spojilo několik neziskových organizací v jednu efektivní sbírku na pomoc rodinám v nouzi (Ukrajinská tradice v České republice z.s., Evropský kongres Ukrajinců, Ukrajinská iniciativa v ČR, Sdružení Ukrajinců a příznivců Ukrajiny, Ukrajinská iniciativa Jižní Moravy, Erudyt, Kulturní centrum Krok). Slovenské Donio zase spustilo obrovskou mediální výzvu #KtoPomôžeUkrajine, v rámci které se spojily největší evropské nevládní organizace jako Človek v ohrození, Liga za ľudské práva, OZ Mareena, Nadácia Integra, ADRA, SOS Ukrajina a mnoho dalších. Vybraná částka půjde primárně na pomoc obyvatelům Ukrajiny v nouzi (dodání jídelních a hygienických balíčků i psychologické pomoci pro děti aj.), sekundárně ale i na podporu lidí, kteří byli donuceni uprchnout na Slovensko.

Do společné pomoci se zapojují i firmy. Internetový supermarket Rohlík přidá v pátek 25. 2. možnost příspěvku na Donio přímo v košíku na e-shopu. Firmy mohou dále využít tzv. Dvojnásobení darů, které spočívá ve zdvojnásobování všech příspěvků běžných dárců až do vybrané částky.

Odkazy:

Podívejte se na i na další sbírky, které na Donio aktuálně běží: www.donio.cz

Kontakt pro média

Máte-li zájem o rozhovor, podklady nebo fotografie, neváhejte se nám ozvat. I mediální podpora je ohromná pomoc na cestě ke zdárnému konci sbírek, které pomáhají. Jsme zkrátka pro každou mediální dobrost, tak se nám ozvěte. <3

Na vaše zprávy se těšíme na donio@donio.cz.

Odpovědi na nejčastější otázky, které v Donio dostáváme.