Lidé si chtějí vzájemně pomáhat. Solidaritu ale často brzdí provize a složitost celého procesu.

• Donio chce změnit crowdfunding a vybírat stovky miliónů měsíčně
  • Pomůže mu v tom Miton, který do projektu investoval

Praha, 11. května 2020 — Poslední týdny jasně ukázaly dvě věci. Zaprvé že finanční pomoc od státu je chaotická a pomalá. Tou druhou je síla komunit. Když se lidi spojí za jasně daným cílem, dokážou vlastními silami nevídané věci. Nástrojem, který v obou aspektech dokáže pomoci, je dárcovská platforma Donio. Její start a rozvoj významně urychlila investice české internetové společnosti Miton.

Největším a nejznámějším dosavadním úspěchem Donio je určitě sbírka na plicní ventilátory Corovent. Na ty se přes Donio vybralo 14 milionů korun za pouhých 19 hodin. Legendárním se v téhle souvislosti stala reakce ministra vnitra Jana Hamáčka. Ten na dotaz, zda by vývoj neměl vědcům financovat stát, odpověděl: „Na ventilátory by vláda měla přispět, ale zatím to vypadá, že crowdfunding bude stačit.“ Než se stát rozhoupal, byly peníze na účtu ČVUT.

Tým

Na Donio si kdokoliv může založit sbírku na cokoliv.

• Nemá vaše obec rozpočet na dětské hřiště? Zkuste se na něj složit.
  • Máte v okolí mámu samoživitelku, která se dostala do finančních problému? Založte pro ni sbírku.
  • Potřebuje vaše kapela od fanoušků založit, abyste mohli nahrát novou desku? Poproste je o podporu.
  • Chcete podpořit přetížené zdravotníky? Založte sbírku a podpořte ji něčím, o čem si lidé řeknou.
  • Inspirací vám může být 99letý veterán z 2. světové války Tom Moore, který se zavázal, že do svých stých narozenin přejde s chodítkem stokrát dvorek za svým domem, s cílem vybrat na pomoc britským zdravotníkům. Jeho sbírka se stala internetovou senzací, vybralo se v ní už přes 28,7 milionu liber, tedy skoro miliarda.

Na účet pak dostanete 100 procent vybraných peněz. Donio se nebere provizi a hradí také náklady na bankovní poplatky. Projekt financují dobrovolná „dýška“ od dárců. Každý se totiž může rozhodnout, zda kromě vybrané sbírky podpoří i další rozvoj platformy.

Může skvěle udělaná dárcovská platforma způsobit revoluci v pomoci zespodu? Zakladatel Donio David Procházka je o tom přesvědčený. „Umím si představit, že během pár let se na Donio mohou měsíčně vybrat stovky milionů korun jen v Česku. Takový Národ sobě ve verzi 2020,“ říká.

David Procházka

Jeho snem je naučit nás všechny, abychom si z darování peněz na dobrou věc vytvořili pravidelný návyk. Místo pravidelného kontrolování, jaké nové tenisky si pořídíme, se prostě budeme dívat, kdo zrovna potřebuje naše peníze. Co takhle někomu pomoci každé pondělní ráno?

Donio pro Miton na podzim 2019 objevil Tomáš Hodboď. „Donio není projekt, na který bychom se dívali podle standardních investičních kritérií. Chceme podpořit a udržet stěžejní myšlenku, že k organizátorům putuje vždy 100 % vybrané částky. Chceme, aby tým věnoval celou svou kapacitu tomu, jak na platformu přinést co nejvíce sbírek a pomoci co největšímu počtu lidí,“ popisuje.

David Procházka a Tomáš Hodbod

„Pomohli jsme Davidovi sestavit extrémně talentovaný tým s vizí, že pomoc zespoda potřebuje razantní změnu. Když přidáme naše zkušenosti z e-commerce a obecně stavění online produktů, jsem přesvědčený, že v téhle oblasti můžeme dokázat velké věci. I za hranicemi Česka,” dodává Tomáš Hodboď.

Donio v číslech

• Celkem vybráno více než 46 mil. Kč (původní plán pro 2020 byl 20 mil. Kč).
  • Přes Donio přispělo již 50 tisíc dárců.
  • Nejvyšší dary činily 1 mil. Kč, min. výše daru je 10 Kč.
  • Nejčastější příspěvek je 300 Kč.
  • Miton investoval miliony korun a je připraven Donio podporovat i nadále.

Další informace k Donio

Podívejte se na i na další sbírky, které na Donio aktuálně běží: www.donio.cz

Kontakt pro média

Máte-li zájem o rozhovor, podklady nebo fotografie, neváhejte se nám ozvat. I mediální podpora je ohromná pomoc na cestě ke zdárnému konci sbírek, které pomáhají. Jsme zkrátka pro každou mediální dobrost, tak se nám ozvěte. <3

Na vaše zprávy se těšíme na donio@donio.cz.

Odpovědi na nejčastější otázky, které v Donio dostáváme.